0
0 Items Selected

No products in the cart.

De Flexodruktechniek uitgelegd

De Flexodruktechniek uitgelegd

Flexodruk is het meest gebruikte etikettendrukproces voor de productie van zelfklevende etiketten. In Europa ligt dit proces rond de 40-50% terwijl het in de VS meer dan 90% in beslag neemt.

Wat is flexodruk?

Flexografie is een rotatiedrukproces waarbij inkt wordt aangebracht op de drukplaat en van daaruit op het oppervlak van een etiket of een flexibel verpakkingssubstraat. De drukplaten zijn doorgaans gemaakt van een zachter, veerkrachtig rubber of flexibel fotopolymeer. Hieraan dankt flexodruk zijn naam – het gebruik van de flexibele drukplaten die om de drukcilinder zijn gewikkeld. De geïnkte platen hebben een verhoogd beeld en draaien op hoge snelheid om de inkt door kleine gaatjes van de rol op het substraat over te brengen; voor elke kleur is een andere drukplaat nodig.Dit type flexodruk is uniek omdat het zich goed aanpast aan verschillende materialen, waaronder:

* Drukgevoelige etiketten
* Flexibele verpakkingen
* Folie zolas PP en PE
* Papier
* Shrinksleeves

Wat zijn de voordelen van het flexodrukproces?

– Beeldweergave van hoge kwaliteit
– Veelzijdigheid van inktsoorten waaronder op waterbasis, solventbasis en UV-uitharding
– Geautomatiseerde prestaties voor een snel en efficiënt drukproces
– Hoge snelheid
– Kostenefficiënt

Wat zijn de nadelen van flexodruk?

– De eerste opzet is tijdrovend omdat materialen, kleuren, afbeeldingen, platen en cilinders grondig moeten worden ingesteld en geïnstalleerd om een kwalitatief hoogstaande output te genereren.
– Niet geschikt voor het drukken van kleinere hoeveelheden & kan leiden tot hogere kosten

Wat zijn de verschillen tussen flexo- en offsetdruk?

Er zijn een paar basisprincipes die flexodruk en offsetdruk van elkaar onderscheiden.
1. Het eerste verschil is dat offsetdruk een drukplaat gebruikt om een beeld over te brengen op een tussenliggende drager en vervolgens op het bedrukte substraat. Bij flexo wordt de inkt rechtstreeks van de plaat op het substraat overgebracht, zoals een drukgevoelig etiket of flexibel verpakkingsmateriaal.
2. Het tweede verschil is het soort materiaal waarop zowel offset als flexo kunnen drukken. Bij offsetdruk moet het drukoppervlak vlak of glad zijn, wat zeer geschikt is voor papier, metaal, karton en vinyl. Flexodruk kan echter worden gebruikt op bijna elk substraat met een flexibel oppervlak, bijvoorbeeld folie, karton, plastic en metaal.

Op zoek naar een partner voor flexodruk of een fabrikant van labelmateriaal?

Met vele jaren ervaring in de productie van etiketten, tickets en tagmaterialen kunnen wij materialen produceren die exact voldoen aan uw toepassing en printervereisten.