0
0 Items Selected

No products in the cart.

Stansen van labels uitgelegd

Stansen uitgelegd

Stansen is het proces van het snijden van een labelvorm met een matrijs. De meeste zelfklevende etiketten en sommige wetglue en in-mold etiketten moeten in vorm worden gestanst als onderdeel van het productie- en afwerkingsproces. Afhankelijk van het type etiket en de vereiste druk- en/of stansvorm, kan het proces worden uitgevoerd met behulp van hoge of holle stansvormen, vlakke stansvormen, roterende stansvormen, of vaak ook aan dehand van digitaal stansen.

Wat is een matrijs?

Een matrijs is een gereedschap of apparaat dat wordt gebruikt om een gewenste vorm of afwerking in een materiaal te snijden, meestal om een etiket of een monster van een bepaalde grootte te produceren. In het geval van een zelfklevend etiket wordt de matrijs in de verwerkingslijn of pers geplaatst en gebruikt om alleen door het frontmateriaal van het drukgevoelige laminaat te snijden, maar niet door de schutlaag. Het matrixafval kan dan worden verwijderd zodat de gewenste etiketvorm op de baan overblijft. Matrijzen kunnen worden gemaakt van platte stalen strip snijregels of als massief roterend gereedschap of als flexibele matrijzen voor montage op een magnetische cilinder.

Variëteiten van stansvormen verkennen

Hoge of holle matrijzen – deze worden gebruikt om met lijm aangebrachte etiketten in vorm te snijden en zijn gemaakt van koudgewalst staal dat wordt gesmeed en gelast om de vereiste vorm en hoogte te verkrijgen. Bij gebruik ligt de stapel etiketten stil terwijl de matrijs beweegt of ligt de matrijs stil en wordt de stapel ertegenaan gedrukt. In beide gevallen moet er voldoende ruimte zijn tussen elk etiket om zuiver te kunnen snijden. De scherpte van de matrijs is van cruciaal belang, evenals de tolerantie van de gesneden etiketten.

Vlakke matrijzen – deze worden meestal gemaakt door het buigen van nauwkeurig gevormde stalen pinnen, die aan één kant zijn afgeschuind. Om een snijder te vormen, wordt de pin, na in vorm te zijn gebogen met behulp van een speciaal buiggereedschap, in een basis geplaatst waarin de vorm(en) van de etiketten zijn gesneden. Op deze manier wordt de pin ondersteund tijdens het gebruik op de pers en behoudt hij een hoge mate van nauwkeurigheid.

Roterende matrijzen – deze worden gegraveerd door elektronische ontlading uit een cilinder van massief staal, zodat de snijkant rond de cilinderomtrek fier overeind blijft. Een alternatieve methode is het gebruik van dunne stalen platen waarop de matrijsconfiguratie is bevestigd. Ze worden dan gemonteerd voor gebruik door het dunne staal rond een magnetische cilinder te wikkelen.

Digitaal stansen – dit is voortgekomen uit de lasersnijtechnologie die wordt gebruikt om de basisplaten van de matrijs uit te snijden voordat de duimstok wordt geplaatst. Net als bij variabele beeldvorming of digitaal drukken worden de vereiste vorm en grootte van het etiket geprogrammeerd door een computer, waarbij een laserstraal en een lenssysteem worden gebruikt om de basisplaten uit te snijden voordat de regel wordt ingebracht. Zowel papieren als filmische etiketten kunnen met deze methode worden gesneden.

 

Met onze vakkennis kunnen we voor uw toepassing de juiste manier van stansen helpen bepalen om zo tot een optimaal product te komen.